Måste man hålla sig till en genre?

Kazuo Ishiguro. Bilden är lånad från Svenska Akademiens hemsida

För mig är svaret glasklart: Nej, man behöver verkligen inte hålla sig till en genre.

Jag har givit ut två böcker – en thriller/urban fantasy och en skönlitterär roman med fantasytouch. Som ni märker har jag brutit mot alla outtalade regler som finns. När jag hade testpersoner som läste Borgen så var det faktiskt en av kärnfrågorna – vad är det för genre i boken? Vad vill jag sälja den som? Jag valde till slut att gå på magkänslan och hålla fast vid min tanke. Det har visat sig fungera jättebra! Boken har t om blivit vald som Månadens bok av en större bokblogg! (Länk till blogginlägget finns här)

I söndags tittade jag på Nobelbanketten på tv och bland all glitter och glamour så visades en intervju med årets nobelpristagare i litteratur – Kazuo Ishiguro. En otroligt trevlig och väl genomförd intervju måste jag säga.  Ishiguro är känd för att vara gränsöverskridande i sitt skrivande när det kommer till genre. I intervjun sa han att det kunde vara hämmande för en författare att skriva inom endast en genre. Han menade att det hindrade fantasin från att flöda fritt.
Det kändes fantastiskt skönt att höra. Jag har under alla mina år skrivit i de flesta genre – thriller, romaner, barnböcker, ungdomsböcker, poesi, krönikor och skräck. Och även om jag inte kommer att ge ut allt mitt material så vill jag gärna skriva på olika sätt för att stimulera fantasin.

Tack Ishiguro. Då fortsätter jag med gott samvete att skriva vad jag vill och hur jag vill.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.