En närmare titt på Blomsterflickan

Det händer ibland att jag får frågan ”Vad handlar Blomsterflickan om?” och varje gång blir svaret lite olika. Det beror inte på att boken är svår att få grepp om på något sätt, tvärtom är den väldigt lätt att ta till sig. Att det blir lite olika svar beror istället på att det finns många olika sätt att läsa boken på och jag försöker anpassa mitt svar efter vem det är som frågar. Jag ska försöka förklara hur jag menar.

Boken kretsar kring Ingegerd, 84 år och Sanela, 23 år. Sett ur den aspekten handlar boken om  hur det är att vara gammal och ha en kropp som värker på grund av ålder och hur det är att vara ung, frisk och stark och ha fullt av energi. Trots sin åldersskillnad finner de varandra och en stark vänskap växer fram.

Boken handlar också om att hitta styrka och kraft igen efter att en stor sorg/trauma har sköljt fram över livet. Det handlar om att hitta guldkornen igen och om att återigen kunna känna glädje. Här finns definitivt mina tankar om trädgårdsterapi som en fantastisk metod med då jag själv funnit lugnet i grönskan efter en lång och tuff period.

Boken handlar också om kvinnors styrka genom århundradena. I boken följer vi främst vänskapen mellan Ingegerd och Sanela, men andra historiska kvinnor och deras levnadsöden finns också med i boken. Berättelsen tar sin början 1672 i och med en häxbränning och redan där blir kvinnornas styrka synlig trots den förgörande elden.

Boken handlar också om en trädgård. Läsaren får uppleva den med dofter, färger och hörsel och genom de historiska delarna i boken så får man veta hur trädgården har vuxit fram. Vårdträdets, växthusets och rabatternas historia och i och med det får trädgården en egen själ.

Men främst handlar kanske boken om livets stora cirkel. Hur något tar vid efter något annat och hur något får mogna fram, leva fullt ut och sedan gå i vila. Det blir särskilt påtagligt när det gäller trädgården, men läsaren inser förstås att det gäller även kvinnorna som förvaltar den märkliga platsen.

Boken finns att köpa fraktfritt på Bokus eller Adlibris. Självklart kan du även höra av dig till mig om du vill ha ett signerat exemplar. Vill du läsa recensioner och andras åsikter om boken så kan du klicka på fliken ”Recensioner” här ovan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.