Borgen

”En medeltida borg.
Fem instängda dödsdömda personer.
I de dunkla rummen och korridorerna finns övervakningskameror vars bilder direktsändes dygnet runt.
En person vinner frihet när han eller hon blir den första, eller enda, att hitta utgången på en plats där inga regler finns.

DokNets dokusåpa Borgen slår tittarrekord när den förhandstippade succén drar igång och ingenting verkar kunna gå fel. Men de våldsamma bilderna som sänds drar igång händelseförlopp i samhället som ingen hade kunnat drömma om.

Borgen utspelar sig i ett alternativt Sverige där dödsstraff är en godkänd strafform. Men kan man behandla människor hur som helst? Vad är rätt? Vad är fel? Finns det människor som är mer värda än andra? Och vem har rätt att döma? Ellinor Häggström är fil.mag i religionsvetenskap och i sitt skrivande sätter hon alltid människan i centrum. I Borgen har hon dragit tanken till sin spets i ett skrämmande scenario där liv och död vägs mot varandra.”

Borgen är resultatet av en dröm jag drömde 2004 men jag började inte skriva på historien förrän några år senare. I januari 2017 publicerade jag boken och jag är så glad att jag tog det steget!

Borgen finns som tryckt bok, e-bok samt som ljudbok och går att köpa via de flesta nätbokhandlare.

Boken är skriven ur ett mediakritiskt perspektiv. Jag upplever dokusåpor som ett ganska makabert sätt att framställa människor inför andra. Bilden av de verkliga personerna förvrids och jag upplever att det finns en sensationslusta i kombination med pengar som gör att detta har blivit något accepterat hos både tv-bolag och tittare. I Borgen är tanken dragen till sin spets. Vi har inte dödsstraff i Sverige. Men skulle scenariot i boken vara särskilt otrolig om vi hade haft det?